گزیده خطبه های نماز جمعه ۹۵/۱۰/۱۰ به امامت حجت الاسلام سوری
السلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته اعوذبالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین نحمده و نستعینه و نتوکل علیه و نصلی و نسلم علی حبیبه و خیرته حافظ سره و مبلغ رسالاته سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمد و علب آله آل الله و لعن الدائم علی اعدائه اعداءالله قال الله الحکیم فی محکم الکتاب الکریم لیس البر ان تولوا وجوهکم قبل المشرق و المغرب لکن البر من آمن بالله والیوم الاخر عبادالله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و اتباع امره و نهیه.
بحث ما برگرفته از این آیه شریفه به نام اصول نیکی ها و اصول خوبی ها می باشد یکی از آن اصول اعتقاد به معاد و روز رستاخیز میباشد و بحث ما در این مورد به بحث معراج رسید و نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که در شب معراج وقتی به بهشت و جهنم رسیدیم جبرئیل از پیامبر خواست که مطالبی که بر روی درها حکاکی شده بود بخوانند تا به درب سوم جهنم رسیدیم و خواست که بخوانم نوشته شده بود لعن الله الکاذبین لعن الله الباخلین لعن الله الظالمین خداوند دروغگویان را لعن و نفرین کرده است خداوند کسانی که بخل می ورزند را لعن کرده است خداوند ظالمین و ستمکاران را لعنت کرده است.
لعن به معنای طرد و دوری از خیر است لعن از جانب خدا دور ساختن بنده با سخط اوست این افراد و این سه گروه از جانب مطرود هستند.
۱-دروغگویان. رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرموده اند:دروغگو دروغ نمی گوید مگر به سبب حقارتی که در نفس خود احساس می کند.
دروغگویی یک صفت ناپسند است که بعضی از کودکان و بزرگسالان بدان مبتلا هستند و در میان بعضی چنان شایعه است که گویی به صورت عادت تلقی می شود البته هیچ انسانی فطرتا دروغگو نیست دروغگویی را از محیط خود یعنی خانواده مدرسه و به طور کلی اجتماعی که در آن زندگی می کنند یاد می گیرد تحقیقات نشان می دهد که کودکان ابتدا این عمل را از والدین و اطرافیان خود که با آنها زندگی می کنند سپس از دوستان و دیگر افراد اجتماع که با آنها برخورد دارند یاد می گیرند حضرت علی علیه السلام قلب کودک مانند زمین بکر و آماده ایست که هرچه در آن کاشته شود پرورش می آورد دروغ بذری است که در این زمین حاصلخیز به وسیله اطرافیان کاشت میشود و با آبیاری و پرورش مناسب رشد می کند تا جایی که گاهی به صورت درخت تنومندی در میآید و از بین بردن آن زحمت های زیادی می طلبد بنابراین دروغگویی امری فطری نیست دروغ یک صفت ناپسندی است البته چند عامل باعث دروغگویی می شود.
۱-خودشیفتگی:شخص دروغگو دروغ میگویند تا نزد دیگران محترم شمرده شود و بزرگتر از آنچه هست جلوه کنند ۲-بی ثباتی شخصیتی: معمولا افراد دروغگو با بی بندوباری زندگی میکنند و برای فرار از احساس گناه و شرمی که به نسبت به اعمال و مسئولیت ناپذیری خود دارند در دروغگویی افراط می کنند۳-دروغ های نمایشی: مثلا حالم خوب نیست به زودی میمیرم و اگر ترکم کنی خودم را میکشم از این نو دروغ هاست که غالبا برای جلب ترحم یا عشق و محبت اطرافیان گفته میشود این دروغها لزوما منعکس کننده احساسات واقعی شخص نیست ۴-بیماری دروغگویی:افرادی که دروغ می گویند بعد از آن ناراحت می شوند اما افرادی هستند که حتی پس از دروغ هم ناراحت نمی شود و با وجدان بیگانه هستند چنین افرادی بیماری به نام دروغ گویی در وجودشان هست.۵- عادتی به نام دروغگویی:برای چنین افرادی همیشه دروغ اولین گزینه است چون عادت کرده اند در هر سنی که باشند به طور ناخودآگاه دروغگویی را ترجیح میدهند دروغگویی مانند سایر بیماریهای روانی و عاطفی ابتدا از یک مسئله ساده کوچک آغاز میشود اما به موقع درمان نشود به یک بیماری روحی تبدیل میشود که مشکلات زیادی برای انسان به بار میآورد دروغگویی یک نوع ارتباط بیمارگونه با دیگران است و علت این که دروغ می گوییم از عواقب گفتن حقیقت بین داریم یا اینکه از مجازات می ترسیم اما شخص دروغگو تصور میکنند با دروغ گفتن از خودش محافظت میکنند در حالی که با این کار خودش را در معرض نابودی اخلاقی قرار میدهد یادمان باشد دروغ چه مصلحتی باشد که اغراق یا هر چیز دیگر یک دروغ است پس سعی ما بر این باشد که از این صفت رذیله دوری کنیم.
در مورد بخل روایات و آیاتی در این مورد داریم حضرت علی علیه السلام می فرمایند:البخل بالموجود سوء الظن بالمعبود.بخل ورزیدن به آنچه در دست هم بدگمانی به معبود است قرآن کریم می فرماید:الَّذِینَ یَبْخَلُونَ وَیَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ وَیَکْتُمُونَ مَآ ءَاتَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاَعْتَدْنَا لِلْکَفِرِینَ عَذَاباً مُّهِیناً. آنان که بخل می ورزند و مردم را به بخل فرمان می دهند و آنچه را که خداوند از فضل خودش به آنان داده است پوشیده نگه می دارند و ما برای کافران عذابی خوار کننده را فراهم آورده ایم.
مردی در میان مسلمانان بود شاخه یکی از درختان خرمای او بالای خانه مرد فقیری ایالمندی قرار گرفته بود صاحب نخل هنگامی که بالای درخت می رفت تا خرماها را بچیند گاهی چند دانه خرما از درخت در خانه مرد فقیر می افتاد و کودکانش آنها را برمی داشتند مرد از نخ فرود میآمد و خرما را از دستشان می گرفت آنقدر بخیل و سنگدل بود که اگر خرما را در دهان یکی از آنها می دید انگشتش را در داخل دهان او می کرد تا خرما را بیرون آورد مرد فقیر به پیامبر صل الله علیه و آله و سلم شکایت کرد پیامبر صل الله علیه و آله و سلم فرمود برو تا به کارت رسیدگی کنم سپس صاحب نخل را ملاقات کرد فرمود این درختی که شاخه هایش بالای خانه فلان کس است به من میدهی تا در مقابل آن درختی در بهشت از آن تو باشد.مرد گفت من درختان بسیار دارم و خرمای هیچکدام به خوبی این درخت نیست و حاضر به چنین معامله ای نیستم از یاران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم این سخن را شنید عرض کرد رسول خدا اگر من این درخت را از آن مرد خریداری کنم و واگذار نمایم شما همان چیزی را که به او می دادید به من عطا خواهی کرد؟فرمود:آری.آن مرد رفت صاحب نخل را دید با او گفتگو کرد صاحب نخل گفت آیا میدانی محمد صلی الله علیه و آله و سلم حاضر شد درخت نخلی در بهشت در مقابل این درخت به من بدهد و من نپذیرفتم و گفتم من ازخرمای این درخت بسیار لذت میبرم و نخل فراوان دارم و هیچ کدام خرمایش به این خوبی نیست خریدار گفت آیا میخواهی آن را بفروشی یا نه؟ گفت نمی فروشم مگر آنکه مبلغی را که گمان نمی کنم کسی بدهد به من بدهی! گفت:چه مبلغی؟ گفت چهل نخل. خریدار تعجب کرده گفت:عجب بهای سنگینی برای نخلی که کج شده مطالبه می کنی،چهل نخل؟ سپس بعد از اندکی سکوت گفت:بسیار خوب چهل نخل به تو می دهم. فروشنده گفت اگر راست میگویی چند نفر را به عنوان شاهد بطلب اتفاقاً گروهی از آنجا میگذشتند آنها را صدا زد و به این معامله شاهد گرفت آنگاه خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آمد عرض کرد ای رسول خدا این نخل به ملک من درآمد و تقدیم شما می کنم.رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلّم به سراغ خانواده فقیر رفت و به صاحبخانه گفت این نخل از آن تو و فرزندان تو هست.
بخل مصادیق زیادی دارد بخل در امور مالی است انسان بخیل روحیه انفاق ندارد خمس و زکات مالش را پرداخت نمی کند و با این مطالب خودشان را از پذیرفتن وظیفه شرعی باز میدارند امام باقر علیه السلام می فرمایند کسی اگر ظلم بکند در دنیا چوبش را می خورد خورد ظلم از آن گناهانی نیست که خدا بگوید در آخر جوابش می دهد.
در همین دنیا خدا پس گردن ظالم میزنند چرا ظالم میکنیم اولین ریشه ظلم ضعف ایمان است اگر کسی اعتقاد به قیامت داشته باشد ظلم نمیکند شخصی آمد منزل امام صادق علیه السلام دید رنگ آقا پریده گفت آقا چرا رنگ صورتتان پریده است گفت وارد خانه شدم به زن ها گفته بودم حق ندارید پشت بام بروید دیدم یکی از زن هایی که در خانه بود بچه مرا بغل کرده از نردبان بالا میرود چون بارها گفته بودم این کار را نکنید تا من وارد خانه شدم دید خلاف کرده ترسید و بچه از دستش افتاد و مرد بعد حضرت میفرمایند ناراحت مرگ بچه ام نیستم ناراحتم که چرا یک زنی را بی جهت ترساندم از اینکه یک مسلمان را ترساندم ناراحتم دومین ریشه:محیط آلوده است اگر امر به معروف و نهی از منکر نکنیم محیط آلوده است.
۳-ریاست طلبی. ۴-به خاطر عدم اجراء حدود الهی است مثل ظالم را تنبیه می کنند. ۵-اشتغال زیاد(بیشتر از توان ظلم است)
خطبه دوم
الحمدلله رب العالمین و الصلاه و السلام علی سیدنا و نبینا ابولقاسم محمد و علی آله آل الله و لعن الدائم علی اعدائه اعداء الله اللهم صل وسلم علی امیر المومنین وصی رسول رب العالمین و صل علی فاطمه الزهراء سیده نساء العالمین اللهم صل وسلم علی الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنه و علی علی ابن الحسین و محمد ابن علی و جعفر ابن محمد و موسی ابن جعفر و علی ابن موسی و محمد ابن علی و علی ابن محمد و الحسن ابن علی و الخلف الهادی المهدی حججک علی عبادک و امناک فی بلادک بهم نتولی و من اعدائهم نتبری الی یوم القیامه .عبادلله اوصیکم و نفسی بتقوی الله و اتباع امره و نهیه .
تقدیر و تشکر می کنم از حضور همه برادران و خواهرانی که با حضور خودشان در روز نهم دی ماه روز بصیرت پایبندی خودشان را به نظام و رهبری به منصه ظهور گذاشتن.البته بصیرت بسیار لازم است به فرموده مقام معظم رهبری حفظه الله علت اینکه مردم در زمان حضرت علی علیه السلام یا امام حسن مجتبی علیه السلام به میدان نمیآمدند و عامل شکست امام حسن علیه السلام و مظلومیت امام علی علیه السلام بودند تحلیل سیاسی بود نبود بصیرت بود وقتی یک شایعه پخش میشد همه باور میکردند چون بصیرت نداشتند و الا همه مردم که بی دین نبودند اگر مردم هوشیار میبودند در دامان فتنه نمی افتادند.
دستورالعملی که برای ما از فتنه ۸۸ به دست آمد:
الف:تشخیص درست.
در همه قضایا باید اینجوری عمل کرد باید درست دید درست سنجید و مواظب باشیم در دامن دشمن نگرفتیم.
ب:احساس مسئولیت.باید نسبت به سرنوشت کشور احساس مسئولیت کنیم و اگر کوتاهی کنیم شهدا فردای قیامت ماها را مواخذه خواهند کرد.
مردودی بعضی خواص:رخی نتوانستند از این امتحان بزرگ پیروز شوند و در واقع مردود شدند و باز هم تکرار می کنم همه مردم اعم از سیاسیون چه اصولگرا و چه اصلاحطلب بنا به وظیفه دینی گوش به ندای رهبری شان دادند و حماسه نهم دی ماه را خلق نمودند.در واقع صاحب اصلی یوم الله نهم دی ماه مردم ولایتمدارند با سلایق مختلف که همه در یک مورد اتفاق نظر دارند آن هم تبعیت از ولایت می باشد.
پنجشنبه شانزدهم دی ماه شهادت حماسی شهدای هویزه در سال ۱۳۵۹ هجری شمسی در روز شهدای دانشجو باید دانشجو در تمام صحنه های نظام حضور فعالی داشته باشد و نسبت به مسائل کشور حساس باشد و باید در سرنوشت کشور با عوامل گوناگون موثر که در خودش به وجود می آورد اثر گذار باشد.
الف:درس و علم:
باید درس و علم باشد تا نام دانشگاه و دانشجو و استاد و معلم معنا پیدا کند و امیدها که برای آینده کشور ترسیم می شود پوچ و واهی نباشد باید خوب درس بخوانند و تحقیق هم داشته باشند تا آینده خوبی برای کشور رقم بزنند. ب:جهت سیاسی و انقلابی:آنچه که به علم هم جان و روح و جهت میدهد انگیزه انقلابی میباشد دانشجو و استادی که پیش قراول انقلاب نباشد و دانشگاهی که در آن نبض انقلاب نزند نمی تواند امید بخش و تنظیم تضمین کننده آینده و مورد نظر امام (ره) باشد.
دوشنبه سیزدهم دی ماه سالروز ابلاغ پیام تاریخی امام خمینی رضوان الله به گورباچف رهبر شوروی سابق ۱۳۶۷ . غرب همه چیز را در مادیات میداند آنها انسان را هم مانند حیوان فرض میکنند که فقط نیازمند به خوراک و پوشاک باشد و با مادیات نمیتوان بشریت را از بحران عدم اعتقاد به معنویت که اساسی ترین درد جامعه بشری در غرب و شرق است به در آورد. مکتب اسلام گرهگشای مشکلات اساسی بشر.امروز اسلام به صورت یک متن مکتب مترقی قادر است تمامی نیازهای بشر را تأمین کند و مشکلات او را حل نمایند مکتب اسلام یک مکتب مادی نیست یک مکتب مادی معنوی است اسلام مادیات را در پناه معنویت قبول دارد اسلام انسان ساز است.امروز دنیا هم در این بن بست گرفتار شده است ولی سرانجام چاره ای جز تسلیم ندارد.
عناوین مهم منطقه ای در هفته جاری:
۱-حمله رژیم آل خلیفه به منزل آیت الله شیخ عیسی قاسم و مقاومت مردم در برابر این حملات نشان از برنامه ریزی گسترده ای از سوی حکام مرتجع عربی برای تحت فشار قرار دادن علمای بحرین دارد سیاستی که با برنامه ریزی های عربستان و دستگاه اطلاعاتی این کشور صورت میگیرد.
۲-طی هفته گذشته عربستان سعودی حملات وسیعی را علیه مردم بی گناه یمن صورت داد همچنین مجامع حقوق بشری استفاده عربستان از بمب های خوشه ای و ممنوعه را علیه مردم یمن تایید کردند صادر کنندگان این سلاح ها انگلیس برزیل بودند. بنا بر اظهارات اخیر رهبر معظم انقلاب انگلیس همواره منبع شر و فساد و تهدید برای ملتهای منطقه است.
رحلت علم بزرگوار مرحوم آیت الله حسینی میانجی را تسلیت عرض می کنم ایشان مدت زیادی یعنی ۲۷ سال نماینده ولی فقیه در استان لرستان خیرات زیادی برای استان بودند از خداوند برای این عالم مجاهد علو درجات را مسئلت داریم.